SOS Piet courgettesoep maken met alle groenten die je NU in huis hebt (2024)

Ideaal voor je slanke lijn: lekkere courgettesoep van Piet Huysentruyt zonder vetstof! + BONUS recepten hoe je courgette verwerkt in seldersoep, wortelsoep, preisoep en courgette broccoli soep.

Inderdaad hoef je geen vetstof te gebruiken om lekkere soep te koken, je moet gewoon flink wat langer koken. Wie sneller wil werken, haalt de smaken onmiddellijk uit de groenten door ze eerst aan te stoven. Lees verder voor meer van deze nuttige tips + makkelijk recepten geïnspireerd door Piet Huysentruyt.

SOS Piet courgettesoep maken met alle groenten die je NU in huis hebt (1)

Hoe gebonden soep maken

SOS Piet zegt dat er 2 soorten gebonden soepen zijn:

  1. De volouté ofte soep gebonden met boter en bloem (zie Piet’s seldersoep recept nr. 1 hieronder)
  2. De soep gebonden door flink wat groenten en een aardappel te pureren (zie Piet’s wortelsoep recept nr. 2)
    Voordeel: je hebt hier compleet geen vetstof voor nodig hebt. Ideaal voor wie op zoek is naar caloriearme soepen. Je zal gewoon alle groenten onderzetten in water en 3 kwartier laten sudderen tot flink wat smaken uit de groenten in het water worden getrokken.
    Nadeel: je hebt niet echt veel beet. Dat kan je oplossen door:
    -> ofwel wat groenten aan te stoven en als garnering toe te voegen. Maar dat betekent vetstof…
    -> ofwel zonder vetstof, kan je na het garen van de verse soepgroenten gewoon wat (diepvries)erwtjes of bokaalboontjes toevoegen, zoals in de foto hieronder:
    SOS Piet courgettesoep maken met alle groenten die je NU in huis hebt (3)
    Gekookte groentesoep met extra erwtjes en boontjes toegevoegd na het lang garen van de soepgroenten.

Tenslotte kan je ook roomsoepen maken (zie Piet’s courgette broccoli soep recept nr. 3). Dus alweer een dikke soep wegens room of aanverwanten (kokosroom, cashewnotenroom, creme fraiche, kaas, roomkaas en gesmolten kaas).

Dikke, smeuige soep samengevat: binden met boter en bloem, veel platgekookte groenten pureren of room toevoegen. Bijvoorbeeld:

1. Seldersoep met courgette en garnalen à la Piet Huysentruyt

SOS Piet courgettesoep maken met alle groenten die je NU in huis hebt (4)

In het oorspronkelijke recept van Piet Huysentruyt zat geen courgette. Je kan er makkelijk een courgette mee in verwerken. Als voorbeeld en ter inspiratie:

Seldersoep met courgette ingrediënten:

  • 3 grote garnalen per persoon

  • kerriepoeder
  • een klont hoeveboter
  • 1 bussel soepselder
  • 2 tomaten
  • 1 courgette
  • 1 appel
  • 1 eetlepel bloem
  • 1 klein flesje droge, witte wijn (hier kan je ook een flesje Hoegaarden bier gebruiken!, Piet kookt zoals in Frankrijk klassiek met wijn)
  • 500 ml groentebouillon of visbouillon
  • 3 grote garnalen per persoon
  • kerriepoeder
  • room naar wens (100 ml)
  • peper
  • zeezout
  • vers geperst citroensap

Seldersoep maken:

  1. Kruid de garnalen met kerriepoeder.

  2. Smelt de hoeveboter in een soeppot met dikke bodem. Snijd de selder in kleine stukjes en stoof aan.
  3. Snijd de courgette in stukjes en strooi bovenop de selder.
  4. Snijd de appel in stukjes en strooi bovenop de courgette.
  5. Strooi de bloem bovenop de appel, roer alles door elkaar en laat verder aanstoven.
  6. Blus de pot met wijn of bier. Roer de eventuele aanbaksels los.
  7. Voeg de bouillon toe, breng aan de kook en laat pruttelen tot alle groenten gaar zijn (een 10tal minuten)
  8. Snijd ondertussen het vruchtvlees van de tomaten in blokjes.
  9. Voeg tomaten en garnalen toe en neem de pot van het vuur wanneer de garnalen gegaard zijn (ze kleuren dan roze).
  10. Roer er desgewenst nog wat room door, proef en breng verder op smaak met zeezout, peper en/of vers geperst citroensap.

2. Courgette wortel soep à la Piet Huysentruyt

SOS Piet courgettesoep maken met alle groenten die je NU in huis hebt (7)

We vertrekken opnieuw van een simpele wortelsoep uit Piet’s repertoire waar we dan extra courgette aan toevoegen.

“Maar gaan oranje wortelen met groene courgettes geen ietwat raarbruin eindresultaat opleveren?”, hoor ik je vragen. Gelijk heb je, gelukkig direct 2 oplossingen:

  1. gebruik gele courgettes in plaats van groene, dus eindresultaat blijft een oranje soep of
  2. gebruik witte wortelen in plaats van oranje. Neen, we hebben het hier niet over pastinaak of schorseneren. We hebben het hier wel degelijk over wortelen zonder caroteen. Inderdaad: wortelen komen in alle kleuren van wit naar oranje naar paars. Probeer zoveel mogelijk verschillende kleuren in je gerechten te variëren, want elke andere kleur is meteen weer een ander micronutrient. En hoe meer gevarieerd je eet, hoe meer je lichaam gewapend is tegen ziektes.

Vermits Piet in zijn wortelsoep recept vooral naar gele kleur werk (soms voegt Piet er zelfs saffraan aan toe), is je keuze reeds gemaakt… Uiteraard geen groene soepselder erbij dan. Heb je geen gele courgettes bij de hand, geen nood. Je kan de bruine kleur wat verlichten door melk of room door te soep te mengen. Wie geen melk wil gebruiken, die kan meer aardappels in de soep verwerken voor alweer een lichtere kleur. Uiteraard kan je ook cashewnotenroom toevoegen zoals ook in dit courgettesoep recept.

Je zal gemerkt hebben dat in vorig seldersoep recept de binding van de soep gemaakt werd met wat bloem en boter. In dit recept komt de binding door het pureren van flink wat groenten en een extra aardappel. De gepureerde aardappel geeft extra zetmeel vrij dat na even opkoken na het pureren je soep nog extra zal binden. Met andere woorden: wil je een dikkere soep, pureer er dan gewoon een gegaarde courgette door.

Tenslotte: Het geheim van geen te zoete wortelsoep? Iets niet al te zuur erbij voegen. En wat ziet er ook oranje uit (wie Engels spreekt heeft het antwoord zopas gelezen…): sinaasappels…

Courgette wortel soep ingrediënten:

  • 1 flinke lont hoeveboter

  • 1 ui
  • 10 wortelen
  • 1 wit van prei
  • 1 courgette
  • 1 aardappel
  • groentebouillon
  • sap van 1 sinaasappel
  • naar wens: melk of room
  • wie wil variëren: verse gemberwortel, een klein beetje dragon, dragonmosterd, verse basilicumblaadjes zoals in het recept van Jeroen Meus

Hoe wortelsoep met courgette klaarmaken:

  1. Hoeveboter smelten in een brede soeppot. Ui fijnsnijden en beginnen aanstoven. Wie gemberwortel gebruikt voegt die nu fijngesneden toe.

  2. De rest van de groenten fijnsnijden in de volgorde van hierboven en telkens je snijwerk mee in de pot mee laten aanstoven.
  3. Als de ui glazig is en de aroma’s van de rest van de groenten je keuken vullen, overgiet je de groenten met bouillon tot ze onderstaan (net onderstaan voor wie melk gaat toevoegen). Wie wil, voegt nu een klein beetje dragon toe.
  4. Breng aan de kook en laat een half uurtje pruttelen, totdat alle groenten goed gegaard zijn.
  5. Wie verse basilicumblaadjes wil gebruiken voegt deze nu toe. Soep pureren, melk en/of room erbij naar wens, proeven en verder op smaak brengen met dragonmosterd, peper, rotszout of meer sinaasappelsap.

3. Courgette broccoli soep à la Piet Huysentruyt

SOS Piet courgettesoep maken met alle groenten die je NU in huis hebt (12)

Piet maakt opnieuw een klassieke soep met aangestoofde prei, ui en aardappel, met deze keer als hoofdgroente broccoli. Daar dan nog room bij en Piet serveert de hete soep over een stukje blauwe kaas.

Onze variant: snijd 1 courgette mee als soepgroente en pureer goedkope kaas in plaats van room door je soep te roeren of niet zo goedkope blauwe kaas (zoals Roquefort) mee te serveren.

Courgette broccolisoep ingrediënten:

  • 1 flinke klont hoeveboter

  • 1 ui
  • 1 wit van prei
  • 1 courgette
  • 1 aardappel
  • 1/2 kg broccoli
  • groentebouillon (1 liter)
  • kaasoverschotje(s) : dus goedkoop gekocht bij je kaasboer (100-200 gram)
  • vers gemalen peper
  • zeezout

Hoe broccoliroomsoep met courgette klaarmaken:

  1. Verwarm de boter in een soeppot en begin de fijn gesneden ui aan te stoven.

  2. Snijd de rest van de soepgroenten fijn en voeg toe (dus snijden, bij in de pot, verder snijden… zo spaar je tijd uit!).
  3. Snijd de broccoli grof en voeg toe. Roer alles om en laat verder stoven.
  4. Overgiet met groentebouillon tot alle groenten onder staan. Breng aan de kook en laat een half uurtje pruttelen.
  5. Voeg kaas toe en pureer de soep.

4. Courgette groentesoep van Piet Huysentruyt

SOS Piet courgettesoep maken met alle groenten die je NU in huis hebt (15)

Ideaal voor de slanke lijn: lekkere courgettesoep uit SOS Piet zonder vetstof…

Piet Huysentruyt legt in deze aflevering van SOS Piet ook even uit wat een groentesoep is en het verschil tussen gepureerde soep en niet gepureerde soep.

  • Bij gepureerde of doorgestoken soepen worden de groenten eerst in vetstof gestoofd om zo volop de smaak uit de groenten in de soep te krijgen (vandaar het lekkere aroma in de keuken tijdens het stoven van de soepgroenten.
  • Bij niet doorgestoken soepen gaan de groenten door het langdurig koken hun smaak maximaal afgeven in de soep. Ideaal voor de slanke lijn, voor wie weinig calorieën wil eten.

Voor een groentesoep zorg je ervoor dat geen enkele van de groenten gaat doorwegen. Omgekeerd: maak je een wortelsoep, zorg er dan voor dat er veel meer wortelen zijn in vergelijking met de andere groenten. Maak je een preisoep, zorg dan voor meer prei dan andere groenten. En als je een echte courgettesoep wil maken, gebruik dan meer courgettes dan in onderstaand recept.

Dus gebruik onderstaand recept als basis voor een groentesoep waarin geen enkele groente overheerst aan smaak. Van zodra je 1 van de groenten laat overheersen, krijg je in plaats van groentesoep een soep met de naam van de overheersende groente. Of… meer courgette erbij en je maakt courgettesoep.

Na een half uur koken is de soep serveren’s klaar, maar Piet voegt dan nog vermicelli toe om de soep meer voedzaam te maken. Hij voegt ook een ontpitte tomaat en vers gehakte peterselie toe voor de kleur. De tomaat brengt geeft een lekker zure hint aan de soep. Zorg ervoor dat u de tomaat ontpit, want pitten geven een onaangenaam bitter gevoel in de mond, en voeg de tomaat op het laatst toe zodat ze nog herkenbaar blijft tussen de andere groenten.

Wie een meer rode soep wil gebruikt uiteraard meer verse tomaten (en tomatenpuree) die je mee laat pruttelen in de soep. Maar dat kan je lezen in ons recept voor verse tomaten courgettesoep. Je kan dan apart nog courgettestukjes eventjes op een zacht vuurtje aanstoven in hoeveboter, gekruid met bijvoorbeeld kerriepoeder en hiermee je soep garneren zoals in de eerste foto.

Lees hieronder verder voor het basisrecept voor niet doorgestoken groentesoep met courgette.

Wat doe jij met al die courgettes uit je tuin? Laat het weten in een reactie!

SOS Piet courgettesoep maken met alle groenten die je NU in huis hebt

https://www.onskookboek.be

Ideaal voor je slanke lijn: lekkere courgettesoep van Piet Huysentruyt zonder vetstof! + BONUS recepten hoe je courgette verwerkt in seldersoep, wortelsoep, preisoep en courgette broccoli soep.

5 from 1 vote

Print Recept Pin Recept

Prep Tijd 20 minutes mins

Kook Tijd 50 minutes mins

Totaal 1 hour hr 10 minutes mins

Gerecht Soep

Keuken Klassiek

Servings 12

Ingrediënten

Voor de garnering:

  • wat vermicelli zoals Piet of wat zelfgemaakte cashewnotenroom zoals wij het maken
  • vers gehakte peterselie of vers gehakte venkelblaadjes
  • 1 tomaat in stukken gesneden en van de zaadjes ontdaan (voor de versie op de foto bovenaan, zie recept wat hoger).

Bereiding

  • Snijd alle groenten fijn in kleine kubusjes van dezelfde grootte. De courgette wordt dus ook in kleine stukjes gesneden.

  • Giet de groentebouillon in een soeppot en zet op een hoog vuur. Voeg alle soepgroenten toe, doe het deksel op de pot en laat een half uur tot 3 kwartier koken.

  • Je kan de soep nu al serveren (breng wel verder op smaak met peper en zeezout of rotszout) of...

  • Laat nu wat vermicelli gaar koken in je groentesoep en...

  • voeg op het laatst de tomaat de versgehakte peterselie of venkelblaadjes toe, alvorens je courgettesoep te serveren.

  • Wij vinden het dan weer leuk om zonder vermicelli te werken maar een beetje van de soep te pureren met wat zelf gemaakte cashewnotenmelk. Hoe vraag je? 20 gram rauwe cashewnoten 1 uur weken in water, spoelen,

  • met 200 ml bouillon 1 minuut fijn mixen in een blendertje. Deze plantaardige melk onder de rest van je soep roeren. Wil je de soep nog lekkerder maken met cashewnoten, lees dan hier hoe je cashewnotenyoghurt maakt... Kwestie van meer frisse, zure smaak aan je soep toe te voegen....

  • En omdat ik zie dat je nog niet geantwoord hebt hier onderaan... Vraag ik het nogmaals: Wat doe jij met al die courgettes uit je tuin? Laat het weten in een reactie!

Keyword Bouillon, Courgette, Piet Huysentruyt

Ga je dit recept maken?Laat ons weten hoe het was!

SOS Piet courgettesoep maken met alle groenten die je NU in huis hebt (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Kerri Lueilwitz

Last Updated:

Views: 6035

Rating: 4.7 / 5 (67 voted)

Reviews: 82% of readers found this page helpful

Author information

Name: Kerri Lueilwitz

Birthday: 1992-10-31

Address: Suite 878 3699 Chantelle Roads, Colebury, NC 68599

Phone: +6111989609516

Job: Chief Farming Manager

Hobby: Mycology, Stone skipping, Dowsing, Whittling, Taxidermy, Sand art, Roller skating

Introduction: My name is Kerri Lueilwitz, I am a courageous, gentle, quaint, thankful, outstanding, brave, vast person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.